Stijgende lijnen

Een stijgende lijn in een grafiek betekent meestal groei. En bij groei worden de meeste mensen blij. Een stijgende lijn betekent vaak een opbouw van iets, het wordt meer. Maar meer is niet altijd beter, meer is niet altijd goed. Vandaag kwam al een voorproefje van een RIVM rapport naar buiten, op nu stond de pakkende titel: Als we nu niets doen zijn volgens het RIVM in 2050 2 van de 3 mensen te dik.

Daar kan niemand blij van worden lijkt mij. Overgewicht is een enorm groeiend probleem. Niet enkel in een bepaalde leeftijdsgroep, nee over de hele linie zie je stijging. En niet alleen bij het gewicht zie je een stijging, ook andere aandoeningen als artrose en dementie hebben een vlucht genomen. Wat is er toch aan de hand? Wat is er aan de hand dat de gezondheid van de Nederlander zo in het geding is?

obesitas

Preventieakkoord

Zes jaar geleden presenteerde de overheid in al zijn wijsheid een preventieakkoord om overgewicht aan te pakken. Volgens de experts zet dat weinig zoden aan de dijk. En om eerlijk te zijn, ik heb er ook nooit meer ergens iets van gezien of gehoord. Tegelijkertijd kun je je afvragen of bij alles direct naar de overheid gekeken moet worden en dat die met een oplossing moet komen. Laten we eerlijk zijn, als een overheid met iets komt dan heeft dat vaak ook gevolgen voor iedereen, voor de belasting die betaald moet worden. Omdat ieder overheidsidee nu eenmaal geld kost en die kosten hebben we met ons allen op te hoesten.

Een andere vraag die je kunt stellen, moet je wachten tot de overheid ingrijpt? Is het aan de overheid om in het persoonlijk leven van mensen in te grijpen? Of zouden we zelf ook nog iets kunnen, gewoon op 'eigen' houtje? Want waar komt het overgewicht vandaan? Niet van de overheid, dunkt mij.

Overgewicht en chronische aandoeningen

Overgewicht kent vele oorzaken, oorzaken die vaak heel persoonlijk zijn en dus ook persoonlijk opgelost moeten worden. Je kunt je afvragen of zo'n preventieakkoord vanuit de overheid effectief is, als die er zou zijn. Wat wel zichtbaar is, is dat overgewicht hand over hand toeneemt. Dat de daarmee samenhangende chronische aandoeningen ook hand over hand toeneemt. Met andere woorden, we worden ongezonder, dikker en voelen ons niet fijn. Wat ook weer gevolgen heeft voor ons humeur, voor ons gedrag en wat er voor zorgt dat die vicieuze plotsklaps daar is. Het één zal het ander versterken. Tot die cirkel op een bepaald punt doorbroken wordt.

stijgend overgewicht

En eigenlijk is er maar één persoon die dat kan doen, en dat is degene die het aangaat. Ieder van ons heeft het leven gekregen, ieder van ons heeft daarmee ook de verantwoordelijkheid gekregen over dat leven en over het eigen welzijn. Het is voor ieder voor zich wat hij of zij daar mee doet.

Heb je last van overgewicht en je wilt daar wat aan doen, je wil afvallen maar je voelt je bij tijd en wijle net een jojo omdat je het al zo vaak geprobeerd hebt. Misschien is een andere aanpak dan eens te proberen. Ook voor afvallen geldt, zoveel mensen zoveel wensen en wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken. We weten allemaal dat verandering van leefstijl vaak noodzakelijk is. Ook ik zie het in mijn praktijk dat dat de eerste stap is. Vaak eerst nog wel met wat gemor, want 'ik kan er echt niets aan doen'. 'Zoveel eet ik niet, en tussendoor al helemaal niet'.

Wat ik mijn cliënten bij het eerste bezoek meegeef:

5 Tips

  • Hou een eetdagboek bij. Noteer alles wat je eet en wat je drinkt. Op ieder moment van de dag. En niet alleen dat, noteer er ook bij hoe je je op dat moment voelt. Welke gedachtes gaan er door je heen.
    Mijn cliënten reageren vaak verbaasd wanneer ze inzichtelijk krijgen wat er gegeten wordt op een dag. Zo vaak zo onbewust wat te eten pakken. Het onbewust nuttigen van 'voedsel' zorgt ervoor dat je niet in de gaten hebt dat je je lichaam iets te verwerken geeft waardoor er geen besef is van een verzadigingsgevoel.
  • Drink water. Ga meer water drinken. Veel mensen zijn verleerd om te verstaan welke behoefte het lichaam aangeeft. Vaak denken we dat we honger hebben, maar het is in de meeste gevallen gewoon dorst. Ons lichaam bestaat voor een groot del uit water, we drogen snel uit. Dus drink veel water.
    Koffie droogt uit, dus voor ieder kopje koffie wat genuttigd wordt zet daar in ieder geval 1 en liever 2 glazen water tegenover.
  • Ga bewegen. J'a maar, ......', ook dat hoor ik vaak, ik kan niet sporten want... Ik heb het ook niet over het intensief in de touwen hangen. Ik heb het over bewegen. Ga wandelen, fietsen, lopen. Neem een paar keer extra per dag de trap. Zorg ervoor dat je in beweging komt en in beweging blijft. Minimaal 30 minuten per dag. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het je eigenlijk afgaat, wanneer je daar mee begint.
  • Je hebt minder nodig dan je denkt. Als je bewust eet, echt eet zonder afleiding van telefoon, tv, tablet of computer zul je het verzadigingsgevoel veel eerder opmerken omdat je bewust eet. Hierdoor zul je merken dat veel minder nodig hebt dan je denkt. En laat ook gewoon staan als je genoeg hebt.
  • Kauw iedere hap. Wees je ervan bewust dat je eet. Kauw iedere hap bewust, eet rustig en geniet ervan. Ook dit zorgt ervoor dat je veel minder geneigd bent om tussendoor iets te pakken.



    Eigenlijk gaat het om bewustwording, bewust worden van de levensstijl. En wil je echt van het overgewicht af dan zal er een oplossing zijn. Niet door er over te dromen, niet door te denken dat wat je nu besluit morgen resultaat geeft. Want zeg nou zelf, overgewicht is er niet in één week aangekomen. Het is dus onrealistisch om te denken dat het er allemaal in één week afgaat.
    Je kunt het op verschillende manieren aanpakken, zoals zelfstandig een online programma volgen, je kunt er ook voor kiezen om een persoonlijk 1 op 1 traject te volgen, om misschien past het je beter om in een kleine groep samen af te gaan vallen.

Veel mensen boeken resultaten als er een stok achter de deur is. In een kleine groep samen afvallen en dat tot een succes maken heeft echt bijzonder mooie resultaten. Vaak is zo'n groep gezellig, is er veel plezier en worden de resultaten gehaald die aanmoedigen om door te gaan. Het schept een band. Voor anderen is een 1 op 1 traject verstandiger, omdat er misschien dieper liggende problemen spelen die opgelost moeten worden voor dat er afgevallen kan worden.

Reactie plaatsen