Wat is mindfulness
In de drukte van het dagelijks leven kan het makkelijk gebeuren dat we op de automatische piloot leven. Dat we constant bezig zijn met wat we nog moeten doen en ons zorgen maken over wat er zou kunnen gebeuren. Dit kan leiden tot stress, vermoeidheid en een gevoel dat het leven aan ons voorbijgaat. Dan kan mindfulnuss een krachtige manier zijn om weer in het moment te komen en je welzijn verbeteren. Je gevoel van welbevinden verbeteren.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent Aandachtig zijn in het hier en nu. Het gaat over volledig aanwezig zijn in het huidige moment, zonder te oordelen. Je merkt op wat er in je omgeving en in jezelf gebeurt - je gedachtes, gevoelens, alle zintuigelijke ervaringen - zonder ze te (willen) veranderen.
Mindfulness helpt je een pas op de plaats te maken, om van de automatische piloot af te gaan en bewust te kiezen hoe je op situaties reageert. Het is een manier om je bewust te worden van je gedachtes en emoties zonder er in meegesleept te worden.
Hoe doe je Mindfulness?
Mindfulness is iets wat iedereen kan leren, wat we allemaal al hebben gedaan, wat we allemaal al konden. Het is zoals een kind is, leven in het moment, opgaan in het moment. Wanneer een kind speelt bestaat er niets anders dan dat en is zijn focus gericht op het spel dat hij speelt. (trouwens waar hij staat kan ook zij staan). Je kent het dus al, je hebt het als kind gedaan. Alleen, je bent het een beetje vergeten waarschijnlijk. Hieronder geef ik je tips hoe je mindfulness weer kunt integreren in je dagelijks leven.
1. Mindful ademhalen
Ademhaling is een krachtig ankerpunt voor mindfulness omdat het altijd beschikbaar is. Als je dit leest haal je adem, simpel. Mindful ademhalen betekent dat je je volledig concentreert op je ademhaling, in ..... en ..... uit.....
Hoedan?
* Zoek een comfortabele plek om te zitten of liggen
* Als je het prettig vindt sluit je je ogen
* Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe de lucht je lichaam binnenkomt en weer verlaat.
* Als je gedachten afdwalen, merk het op zonder oordeel en breng je aandacht zacht terug naar je ademhaling.
TIP: Probeer dit 5 minuten per dag te doen en als het je goed bevalt bouw het dan langzaam op naar een langere tijd.
2 Mindful eten
Mindful eten betekent volledig aanwezig zijn bij elke hap die je neemt. Je proeft echt wat je eet, je ruikt het en je waardeert de textuur en de smaak. Je bent je heel bewust dat je zit te eten.
Hoedan?
* Eet zonder afleiding van tv, computer, smartphone of weet ik wat voor andere schermen.
* Neem kleine hapjes en kauw langzaam
* Besteed aandacht aan de smaak, aan de textuur en de geur van wat je eet. Merk op hoe je lichaam reageert op iedere hap eten.
* Luister naar je lichaam en stop met eten als je voldaan bent.
TIP: Kies één maaltijd per dag om mindful te eten en merk het verschil in eetervaring op
Zelf doe ik dit al een tijdje en mensen die dit niet gewend zijn kunnen het knap lastig vinden in deze jachtige maatschappij. Zo ging ik een jaar of wat geleden met zakenrelatie eten en hij wees me er op dat ik zo allemachtig langzaam at. Voor mij is dit heel normaal, zeker wanneer je een eetafspraak hebt, waar ook nog eens wat zakelijke zaken gecommuniceerd worden, dat wil je aandacht geven aan beide. Aan het gesprek en mindful luisteren naar wat er gezegd wordt en ook mindful eten. Ja, dat kost dan tijd inderdaad. En toch weegt dat niet op tegen de rust, de balans en stabiliteit in mijn zijn.
3. Mindful bewegen
Mindful bewegen betekent aandacht besteden aan hoe je lichaam beweegt en hoe het voelt wanneer je beweegt. Iedere fysieke activiteit zou je mindful kunnen doen. Wanneer je loopt kun je bewust worden hoe je voeten de grond raken, welke delen van je voeten de grond raken, hoe je voet afrolt naar de volgende stap. Je kunt mindful zijn wanneer je danst, yoga doet of nou ja, vul maar in
Hoedan?
* Focus op je licham, voel hoe je lichaam voelt terwijl je beweegt.
* Merk de sensaties in je spieren, in je gewrichten en je ademhaling op
* Wees je bewust van je omgeving om je heen als je bijvoorbeeld wandelt.
TIP: Probeer een korte wandeling mindful te doen en concentreer je op de sensaties in je voeten en benen terwijl je loopt.
4. Mindful luisteren
Mindful luisteren betekent volledig aanwezig zijn in een gesprek en je aandacht richten op wat de ander zegt, zonder afgeleid te worden of te denken aan wat je zelf wil zeggen.
Hoedan?
* Kijk de spreker aan en wees open en luister met belangstelling naar wat er gezegd wordt.
* Concentreer je o de woorden, de toon en lichaamstaal van je gesprekspartner
* Reageer zonder te onderbreken en toon begrip voor wat er gezegd wordt, wees empatisch.
TIP: Oefen mindful luisteren in je eerst volgende gesprek en merk hoe je verbinding met anderen verdiept.
5. Mindfulness in het dagelijks leven
Nu is het niet zo dat mindfulness zich beperkt tot specifieke activiteiten, je kunt het in alles wat je doet integreren door gewoon volledig aanwezig te zijn.
Hoedan?
* Focus je aandacht op wat je aan het doen bent, of het nu afwassen, tandenpoetsen of autorijden is.
* Mer de details van je activiteit op, zoals geluiden, geuren en alle sensaties en zintuigelijke waarnemingen.
* Laat afleidende gedachten los en keer terug naar de taak die voor je ligt.
TIP: Kies elke dag één dagelijkse routine om mindful te doen, zoals bijvoorbeeld koffiezetten of douchen. Je gaat het verschil merken als je de automatische piloot uitschakelt en je bewust bezighoudt met waar je mee bezig bent.
De positieve effecten
Enkele van de belangrijkste voordelen voor je algehele welzijn zijn
- Verminderde stress. Omdat mindfulness je helpt je bewust te worden van je stressfactoren en je reactie daarop. Het leert je om kalm te blijven en minder overweldigd te raken.
- Verbetert je focus en concentratie. Door regelmatig mindful te zijn en mindful bezig te zijn kun je je concentratievermogen verbeteren en je productiviteit verhogen doordat je je beter kunt focussen op de taken die voor je liggen.
- Versterkt je emotionele veerkracht. Mindfulness helpt je om je emoties te herkennen en te accepteren zonder dat je je er doorlaat meeslepen. Dit kan je helpen om veerkrachtiger om te gaan met uitdagingen en veranderingen.
- Bevordert je fysieke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat mindfulness kan bijdragen aan een lagere bloeddruk, betere slaap en een sterker immuunsysteem.
- Verbeterde relaties. Door mindful te luisteren en volledig aanwezig te zijn bij anderen kun je diepere en meer betekenisvolle relaties opbouwen.
- Verhoogt geluksgevoel en tevredenheid. Mindfulness helpt je om meer te genieten van de 'kleine' momenten in het leven en dankbaar te zijn voor wat is. Het kan bijdragen aan een groter gevoel van geluk en tevredenheid.
Mindfulness is een krachtig hulpmiddel die je kan helpen om meer in het moment te leven en je welzijn op meerdere niveaus te verbeteren. Of je nu begint met eenvoudige ademhalingsoefeningen of je integreert het in je dagelijkse routine, elke stap kan een groot verschil maken in hoe je voelt en hoe je je leven ervaart.