Wat is hypnose en waarom is het niet eng?
10 januari 2025 

Wat is hypnose en waarom is het niet eng?

Hypnose roept bij veel mensen nieuwsgierigheid op, maar tegelijkertijd vinden sommigen het spannend of zelfs eng. Dat komt vaak door misverstanden of beelden uit films waarin hypnose wordt neergezet als mysterieus of controlerend. In werkelijkheid is hypnose een natuurlijke staat van bewustzijn die je al vaker hebt ervaren, zonder dat je het doorhad.

Wat is hypnose?

Hypnose is een diepe staat van ontspanning en gefocuste aandacht. In deze staat is je onderbewustzijn beter toegankelijk. Het onderbewuste is het deel van je brein waar gewoontes, overtuigingen en automatische reacties worden opgeslagen. Door hypnose kun je deze patronen veranderen en positieve veranderingen ondersteunen, zoals afvallen, stoppen met ongewenst gedrag of het verminderen van stress.
Een belangrijk punt: hypnose is geen slaap. Hoewel je lichaam ontspannen is ben je mentaal alert en bewust van wat er gebeurt. Je blijft altijd in controle.

moderne geneeskunde

Wanneer ervaar je hypnose in het dagelijks leven?

Hypnose is geen onbekende ervaring. Je hebt waarschijnlijk al vaak een soortgelijke toestand meegemaakt, bijvoorbeeld:

  • Tijdens dagdromen: Wanneer je volledig opgaat in je gedachten en even de tijd om je heen vergeet.
  • Bij het kijken van een film: Als je zo'n sterke emotionele betrokkenheid voelt dat je helemaal in het verhaal wordt gezogen. (voor sommige mensen geldt dit ook wanneer ze naar een potje voetbal kijken.
  • In een flow-staat: Wanneer je gefocust bezig bent met een taak en de tijd lijkt te vliegen.

    In als deze momenten is je brein in een soortgelijke toestand als tijdens hypnose. Het verschil is dat een hypnotherapeut deze staat bewust begeleidt om specifieke doelen te bereiken.

    Wat hypnose NIET is

  • Ik verlies de controle over mezelf. In hypnose blijf je altijd de controle houden Een hypnotherapeut kan je nooit iets laten doen wat je niet wilt. Jij bepaalt wat er gebeurt. 
  • Ik vertel mijn geheimen tegen mijn wil. Hypnose is geen waarheidsserum. Je behoudt je zelfcontrole en kunt altijd beslissen wat je wel of niet deelt. 
  • Ik raak bewusteloos of kom niet meer uit hypnose. Dat is onmogelijk. Als de hypnotherapeut stopt met praten kom je vanzelf uit hypnose. Het voelt alsof je uit een diepe ontspanning komt, net als na een goede meditatie.
  • Alleen zwakke of makkelijke mensen kunnen gehypnotiseerd worden.Iedereen die bereid is om mee te werken en kan ontspannen, kan in hypnose gebracht worden. Het is geen kwestie van 'bezwijken' maar van samenwerken.
    werkt hypnose bij afvallen

    Hoe werkt hypnose?

    Tijdens een hypnose begeleidt de therapeut of coach je naar een ontspannen staat. Dit gebeurt meestal door middel van ontspanningstechnieken, zoals een rustige stem en visualisaties. In deze staat kun je beter contact maken met je onderbewustzijn. Samen met de coach of therapeut werk je aan 'overschrijven' van belemmerende overtuigingen of gewoontes. Waar aan gewerkt wordt is altijd samen besproken en in lijn met wat jij wil. Voorbeelden zijn;
  • Gewichtsverlies: Je kun het gevoel van verzadiging versterken en emotie-eten verminderen. 
  • Stressreductie: Je leert je lichaam en geest sneller tot rust te brengen
  • Angsten verminderen:Negatieve associaties of oude angsten kunnen worden vervangen door een gevoel van rust en vertrouwen. 

    Is hypnose veilig?

    Ja. Hypnose is een volledig natuurlijke en veilige methode. Je bent tijdens een sessie altijd in controle en je kunt op elk moment stoppen als je dat wilt. Hypnose is afgestemd op jouw wensen en grenzen. Technieken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en worden al decennialang met succes toegepast in therapie, coaching en zelfs in de medische wereld (bijvoorbeeld bij pijnbestrijding).
    ongeloof

    Waarom voelt hypnose soms dan toch spannend?

    De spanning rondom hypnose komt vaak door onwetendheid of beelden die mensen kennen uit entertainment. Films en shows laten vaak overdreven of fictieve versies van hypnose zien, zoals iemand die schijnbaar volledig de controle verliest of tegen zijn wil handelingen uitvoert. Bij shows worden deze mensen geselecteerd, want er zijn signalen waaraan je kunt inschatten of iemand makkelijk in hypnose gaat en bereid is om de meest gekke dingen te doen, en in films is het natuurlijk allemaal geacteerd.
    Hypnose tijdens therapie en coaching is geen entertainment, het is een methode om jou te helpen je belemmeringen op te lossen.

    Hypnose als middel voor positieve verandering

    Hypnose is geen magie of wondermiddel, maar een krachtig hulpmiddel dat je helpt om veranderingen in je leven te gemakkelijker te maken. Of je nu wilt afvallen, meer zelfvertrouwen wilt krijgen, of oude patronen wilt doorbreken - hypnose kan een waardevolle ondersteuning zijn.
    levensvreugde
Reactie plaatsen