Holisme, holistisch leven, holistische healing, holisme is hot and happening. Maar wat is holisme, wat betekent het en wat heb ik er aan? Eigenlijk is het niet zo heel ingewikkeld en tegelijkertijd is holisme slecht in woorden te vangen. In dit blog ga ik toch een poging doen.
Wat is holisme
Holisme is een manier van denken dat zegt dat alles in het leven met elkaar verbonden is. Stel je kijkt naar een puzzel, elk puzzelstukje is een onderdeel van een groter plaatje. Wanneer je alleen naar de losse puzzelstukjes kijkt zie je niet het hele beeld. Het grotere plaatje heb je dus nodig om de hele afbeelding te zien. Holisme betekent dat je niet alleen naar een enkel puzzelstukje kijkt, maar naar hoe alle stukjes samen een geheel vormen.
Het idee achter holisme is dat alles, elk deel elkaar raakt, dat het één effect heeft op het ander. Dat alle delen van een systeem of organisme met elkaar verbonden zijn. Dat het geheel dus meer is dan de som der delen.
Wanneer we iets holistisch benaderen, wordt er gekeken naar de totale samenhang van al deze delen in plaats van ons te focussen op één specifiek onderdeel. Een holistische benadering houdt in dat we bij het begrijpen of behandelen van problemen of situaties rekening houden met alle aspecten van het geheel. In plaats van alleen de symptomen te behandelen worden onderliggende mogelijke oorzaken en de relatie tussen de verschillende onderdelen onderzocht.
Tot zover de theorie.
Enkele voorbeelden zijn:
Bij gezondheidsproblemen: Als je last van hoofdpijn hebt neem je niet alleen een pil om de pijn te stoppen. Je onderzoekt of je voldoende slaapt, goed eet, genoeg drinkt, voldoende beweegt, of je stress ervaart.
Bij emotionele problemen: Als je je vaak somber voelt, vraag je je niet alleen af wat je verdrietig maakt, maar je kijkt ook naar je relaties, je werk, je dagelijkse routine en je eigen gedachtes. Alles speelt een rol in hoe je je voelt.
Stel, je hebt chronische hoofdpijn, natuurlijk ga je naar een huisarts of misschien wordt je wel door verwezen naar een specialist. Tegelijkertijd kun je zelf, of met de hulp van een vriend, partner of coach / therapeut verder kijken en onderzoeken.
Fysiek factoren; als spierspanning of een verkeerde houding
Emotionele factoren; is er sprake van stress of emotionele onrust die pijn verergert
Levensstijl; wat eet je, wat is je slaaproutine, je algehele levensstijl
Mentale aspecten; zorgen, angsten, negatieve gedachtes die bijdragen aan pijn?
Holisme en moderne geneeskunde
Een holistische benadering ontslaat je er niet van om bij fysieke en mentale klachten contact op te nemen met je huisarts. Want ook dit valt onder een holistische benadering. Je gaat naar een arts wanneer je ziek bent, en tegelijkertijd kun je kijken op welke vlakken de klachten raken aan het emotionele, spirituele, fysieke en mentale lichaam. Het één sluit het ander niet uit.
De toegevoegde waarde van een holistische benadering
De mens, wij mensen zijn complexe wezens, met fysieke, emotionele, mentale en spirituele behoeften. Ook in de reguliere geneeskunde is nog lang niet alles in kaart gebracht. Door naar alle aspecten van een mens te kijken kun je voor een meer completere heling en welzijn zorgen.
Door naar het geheel te kijken kunnen dieper liggende oorzaken en patronen ontdekt worden die anders over het hoofd worden gezien. Dit kan leiden tot effectieve en duurzame oplossingen.
Een holistische benadering bevordert een evenwichtige en harmonieuze manier van leven. Door aandacht te besteden aan alle aspecten van ons leven, kunnen we beter omgaan met een grotere innerlijke rust en tevredenheid bereiken.
Holistisch leven, hoedan?
Luister naar je lichaam; Let op signalen die je lichaam geeft.
Zorg voor je emoties; Neem de tijd om te voelen wat je voelt, accepteer dat wat je voelt zonder oordeel
Denk breed; Bij problemen denk aan alle mogelijke factoren die een rol kunnen spelen.
Leef gebalanceerd; Vind evenwicht tussen werk, plezier en gezondheid.
Kortom, wees je bewust, wees je ervan bewust dat er zoveel meer factoren meespelen in ons leven dan we op het eerste oog zien.