Waarom diëten falen

Wellicht herken je het wel, die kreet die zoveel mensen uitroepen na het zoveelste mislukte dieet "waarom lukt het me niet?". Het antwoord is pijnlijk simpel en tegelijkertijd hoopvol: Diëten falen omdat ze kern van het probleem niet raken.
Let wel; diëten falen. De mensen die aan diëten beginnen niet. De methode van een dieet faalt. Zo simpel is het. 

Wil je daadwerkelijk afvallen en je met blijvend resultaat dan is een dieet in de meeste gevallen niet de meest succesvolle oplossing. Het slagingspercentage van diëten ligt tussen de 10 en 15%. De Bernheim methode heeft een slagingspercentage van  80-85%. Omdat het hier niet om een dieet gaat. 


Calorieën tellen, pillen, diëten, shakes, zelf injecties, in de meeste gevallen behaal je niet het succes wat je wil; blijvend op je streefgewicht. Het gevolg is vaak zelfverwijt, schuldgevoel, machteloosheid en opgeven. Terwijl er een manier is om wel af te vallen en het resultaat te behouden. Want één ding heb je intussen wel geleerd toch? Met een straf expeditie van ge- en verboden ga je er niet komen. 

Diëten: De grote beloften en de nog grotere teleurstelling

Elke maandag beginnen duizenden mensen weer vol goede moed aan een nieuw dieet. Minder koolhydraten, meer water, geen suiker, wel pauze dagen of juist geen pauze dagen. En de eerste dagen gaat het best goed. Je voelt je in controle; En je weet het zeker, deze keer gaat het echt lukken. Absoluut. Zeker weten.

Maar dan komt de realiteit.
Je hebt honger
* Je mist je favoriete eten
* Je voelt je schuldig als je faalt
* Je wordt moe van het constante denken over eten.
En voor je het weet glij je terug in oude gewoontes. Daar is de jojo. In de meeste gevallen kom je nog meer aan dan dat je in eerste instantie bent afgevallen. Het gevolg; Zelfvertrouwen? Gedaald. Motivatie? Gecrasht. Je lichaam? In de war.

Waarom diëten vaak niet werken.

1) Ze richten zich alleen op eten.
Diëten vertellen je wat je MOET doen. Maar ze vertellen je niet waarom je doet wat je doet.

2) Ze veroorzaken stress
Beperkingen triggeren je verlangens. Dat wat je niet mag wordt steeds aantrekkelijker.

3) Ze negeren emotionele eetpatronen
Veel mensen eten niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze iets voelen (of niet willen willen voelen),

4) Ze zijn tijdelijk.
Zodra je stopt met een dieet val je terug. Want patronen zijn niet veranderd., ze zijn alleen even onderdrukt geweest. 


Wat werkt wel

De Bernheim methode is geen quick fix. Het is geen cosmetische pleister, het werkt van binnenuit. Het is geen magische truc waarbij je wakker wordt met maatje 38. Het is een methode die je helpt je onbewuste gedrag en overtuigingen en emoties te 'herprogrammeren' - zodat je automatisch andere keuzes gaat maken. 

De Bernheim methode richt zich op:

1) Je onderliggende overtuigingen:
Zoals bijvoorbeeld: - Ik moet wat eten, anders ga ik van mijn stokkie. Of: - Ik groei zelfs van water. Of; - Als ik maar naar eten kijk dan zit het er al aan. Of: Ik kan er niks aan doen. En dan hoor ik ook vaak: Het zit in mijn genen.
Welbeschouwd zijn overtuigingen niets anders dan gedachten. Maar wat zijn gedachtes eigenlijk? Het zijn de verhalen die we onszelf vertellen. Je kunt dus ook een ander verhaal vertellen. 

2) Je onbewuste triggers:
Zoals snaaien bij stress, uit verveling of automatisch je bord leeg eten ook al zit je al lang vol. 

3) Je emotionele relatie met eten:
Hebben we die dan? Jazeker! 

4) Je motivatie en zelfbeeld:
Je wordt niet alleen lichter qua gewicht maar ook in je zijn.

Voedsel is voeding. Voeding voor je lijf en je geest om te kunnen functioneren. Niets meer en niets minder dan dat. En je mag zeker genieten van dat wat je eet, graag zelfs. Maar het lichaam overvoeren zorgt voor alle bekende problemen.
Wanneer je je dat realiseert, dan kun je ontspannen afvallen, en kun je ook gewoon eten wat je lekker vindt. En dan is afvallen een logisch gevolg.