Overgewicht - Een groeiend probleem
21 juni 2024 

Overgewicht - Een groeiend probleem

Ieder jaar zien we de lijn van het overgewicht verder stijgen. De statistieken liegen er niet om, we worden zwaarder. Inmiddels is het resultaat in 2023 dat 50% van de Nederlanders boven de 18 te kampen heeft met overgewicht. Dat overgewicht varieert van matig tot ernstig en doorstijgt naar morbide obesitas.

Overgewicht, een groeiend probleem

Overgewicht komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen, obesitas daarentegen komt vaker bij vrouwen voor. In totaal van de mensen vanaf 18 jaar heeft 15,4% obesitas en dat lijkt ieder jaar toe te nemen.

Kijken we naar de verdeling in leeftijd en overgewicht zijn we met het ouder worden een stijgende lijn in het gewicht.

Vrouwen:
18-34 jaar heeft 35,6% overgewicht, waarvan 25,4% matig en 10,3% ernstig overgewicht.
35-49 jaar heeft 47,6% overgewicht, waarvan 29,1% matig en 18,4% ernstig overgewicht.
50-64 jaar heeft 55,1% overgewicht, waarvan 32,2% matig en 23% ernstig overgewicht.
65 jaar en ouder 51,5% overgewicht, waarvan 34% matig en 17,5% ernstig overgewicht.

Kijken we naar hoe dat zich verhoudt in de verschillende leeftijdscategorieën bij de manen zien we het volgende.

Mannen:
18-34 jaar, 33,8% overgewicht, waarvan 25,8% matig en 8,1% ernstig overgewicht
35-49 jaar, 55,8% overgewicht, waarvan 40,6% matig en 15,2% ernstig overgewicht.
50-64 jaar, 65,5% overgewicht, waarvan 48,4% matig en 17,1% ernstig overgewicht.
65 jaar en ouder 57% overgewicht, waarvan 43% matig en 17,1% ernstig overgewicht.

Met het vorderen van de leeftijd stijgt dus ook het lichaamsgewicht, hoewel dat lijkt weer wat lijkt af te nemen na 65 jaar. Dit betekent niet dat overgewicht vanzelf oplost, was het maar zo'n feest.

Gevolgen overgewicht bij mannen

Eigenlijk kent iedereen wel de gevolgen van overgewicht, we weten dat het gewoon niet goed voor ons is om meer gewicht mee te zeulen dan noodzakelijk is. Welke lichamelijke en mentale gevolgen het voor de mens heeft. Waar je minder over hoort zijn de gevolgen van overgewicht bij mannen. Want niet alleen hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type II, kanker, leververvetting, artrose enz kunnen op gaan treden. Voor mannen kan een gevolg van overgewicht zijn, dat het testosteron niveau daalt. En dat heeft toch weer heel andere gevolgen.

Een lager testosteron heeft zo zijn eigen gevolgen. En ja, je kunt natuurlijk vragen aan een arts of er testosteron aan te vullen is, maar je kunt ook kijken wat je zelf kunt doen om het testosteron weer op pijl te brengen.

Al met al is het stijgende gewicht van de volwassen Nederlandse bevolking letterlijk een groeiend probleem. Ondanks alle voorlichting, alle campagnes die gevoerd worden is het tij nog niet gekeerd en is er ook geen enkel zicht op dat het tij zich binnen afzienbare tijd gaat keren. Willen we het tij keren dan moeten we ook echt zelf iets gaan doen, iets veranderen aan hoe we leven, wat we eten en drinken en beweging. Ook dat weten we allemaal en toch blijkt het zo lastig te zijn in de praktijk.

Eigenijk moeten we ervaren hoe het leven is wanneer het overgewicht niet meer meegetorst hoeft te worden, hoe we ons dan zouden voelen. Zodat je weet, wanneer je besluit om af te gaan vallen waar je het voor doet.

Reactie plaatsen