Oude gewoontes

Een mooi gezegde in het Engels Old habbits die hard. En ja, oude gewoontes kunnen hardnekkig zijn omdat ze ons in eerste instantie iets opleverde wat ons hielp. Wat een goed gevoel gaf waardoor we ons beter voelden. Maar wat als die oude gewoontes nu niet meer zo'n goed gevoel geven? Hoe kun je nieuwe manieren importeren om die oude gewoontes te vervangen. En kan dat wel?

Onbewust gedrag

Het kan. Wanneer we weten wat wanneer en hoe het ons die oude gewoontes opleverde. Want het probleem van nu is vaak de oplossing voor een probleem in het verleden. Is het makkelijk? Ja en nee. Het vraagt oprecht zo objectief mogelijk kijken naar het eigen gedrag. Ooit is gedrag 'bedacht' om een probleem te tackelen. Niet bewust bedacht natuurlijk, maar onbewust. Want ons gedrag, ons denken wordt veel meer gestuurd vanuit ons onbewuste dan uit ons bewuste brein. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat minstens 95% van ons gedrag en denken onbewust gebeurt. Dus het onbewuste deel heeft een hele dikke vette vinger in de pap. En willen we iets anders dan is het op dat niveau dat we dat kunnen veranderen. 

Het onbewuste deel wil ons ten alle tijden goed laten voelen, ons veilig houden en de makkelijkste weg nemen. Dus als in het verleden een strategie heeft gewerkt, dan werkt het, ook al werkt het nu niet meer. in ons voordeel. Dan is de taal van het onbewuste leren een goed plan. Want je kunt die taal leren spreken en verstaan. Zodat je ook de mogelijkheden hebt om zaken te veranderen wanneer je dat wenst. 

Eet je bord leeg

Oude patronen kunnen zich ook voordoen in eetgedrag. Althans, als ik mezelf na ga, en wat ik van cliënten hoor, het aloude "bord leeg eten!" Wie is daar niet groot mee geworden? Dat kan zo diep geworteld zitten dat het echt moeite kost om het bord niet leeg te eten wanneer je eigenlijk al lang voldaan bent. Want dat is wat er gebeurt, doordat we het bord leeg eten negeren we het signaal van de maag dat het voldaan is. Dat het tijd is om te stoppen met eten. En dit met regelmaat negeren wordt een gewoonte. En voor je het weet zijn dit oude gewoontes en omdat het voldaan signaal genegeerd wordt, er steeds meer gegeten gaat worden en zo ook de maag steeds groter wordt. De oude gewoonte heeft geleid tot een fysieke verandering.

Om dat te veranderen vergt wel inzet. Was het maar zo'n feest dat we met een toverstokje konden zwaaien waardoor de overtollige kilo's eraf vlogen. Bewust weten we vaak echt wel dat er iets moet veranderen, alleen onbewust speelt er van alles mee. Wanneer we op een onbewust niveau die veranderingen kunnen doorvoeren die nodig zijn dan is de kans op succes vele malen groter. 

Blijvend resultaat

Oude gewoontes inwisselen voor nieuwe gewoontes vraagt ook inzet en commitment. En vaak willen veel mensen te snel en te veel, het moet van het ene op het andere moment anders zijn, zonder al te veel moeite. Terwijl juist wanneer je bewust de keuze maakt om die veranderingen te maken die nodig zijn, in samenwerking met het onbewuste dan gaat het misschien niet van het ene op het andere moment, maar wel gestaag. En met blijvend resultaat. 

Wil je meer weten tik dan hier.