Wat is hypnose
De meest gestelde vraag; Wat is hypnose? En daarna volgt al snel; Oh ja, en hoe werkt dat dan? En helemaal wanneer het over afvallen en hypnose gaat. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de wondere wereld van het brein, van hypnose en afvallen met behulp van hypnose.
Wat is hypnose?
Hypnose is een staat van zijn waar we allemaal dagelijks in verkeren. Want jij hebt ook vast wel de ervaring dat je onderweg bent met de auto van of naar je werk, of misschien een andere route die je heel bekend is. Je kent de weg en je rijdt eigenlijk volkomen onbewust automatisch vanzelf, iedere handeling gaat op de automatische piloot en ineens besef je dat je toch al bijna bij die afrit bent waar je moet zijn (of in mijn geval, ik ben er een keer aan voorbij gereden ) Op dat moment ben je weer volkomen bewust helder en alert. Het is die staat van zijn waarin je alles veilig doet wat je moet doen omdat het iets is wat je vaak doet, zo volkomen vanzelf zonder na te denken. Dat is de wondere wereld van ons brein. Ons onbewuste brein neemt de honneurs waar, het bewuste brein zakt naar de achtergrond, blijft wel aanwezig maar dwaalt wat af.
Dit wordt ook wel snelweg hypnose of snelweg trance genoemd.
Maar er zijn meer momenten dat je onbewuste brein het voortouw neemt, misschien herken je dit wel, je kijkt een film en gaat er helemaal in op. Je identificeert jezelf eigenlijk wel een beetje met de hoofdrolspeler(s) en alles wat die persoon gebeurt voel je. Zo ook wanneer het een emotionele scene is dan merk je dat de tranen uit je ogen rollen. Of je probeert dat met alles wat je in je hebt weg te slikken.
Of, zoals mijn moeder deed wanneer er voetbal op tv was (vroeger) dan zat zij met haar sokken breiwerk op de bank maar trapte met haar voeten net zo hard mee als de spelers aan de bal op het veld. Die sokken, tja, soms was de voet wat langer en soms het been gedeelte.
Stadia van hypnose
Hypnose is dus een staat van zijn, de golflengte waarop je brein werkt (nu werkt ons brein altijd op een golflengte) bij trance of hypnose zakt die golflengte. Een lichte staat, bijvoorbeeld wanneer je alles om je heen even helemaal vergeet en opgaat in je boek of film, dan ben je in de alfastaat; 7-14 Hz. Je gaat ook door deze staat als je in slaap valt.
Dan zou je nog een diepere staat van trance op hypnose kunnen bereiken dan vertraagt de brein activiteit onder de 7 Hz, bekend onder de naam theta. Dit is de staat van de REM-slaap. Dus als het goed is, iedere nacht bereik je dit iedere nacht. En dit kun je ook bereiken met hypnose.
Deze theta is ideaal voor hypnose, want als je veranderingen wilt maken (ja, je moet het nog steeds zelf echt willen) dan is dit de staat waarin je dat wil doen.
Is hypnose gevaarlijk?
Nee hypnose is niet gevaarlijk. Zoals eerder genoemd is hypnose een staat van zijn, je bent niet weg. In feite heb je meer controle dan ooit. Je aandacht wordt gefocust terwijl je brein activiteit omlaag wordt gebracht waardoor de suggesties die je aangereikt worden tijdens de hypnose makkelijker opgenomen worden. En al zou er maar één suggestie tussen zitten die je niet bevalt, dan accepteer je die echt niet. Nooit niet. Als die tegen alles indruist waar je voor staat, dan gebeurt dat niet.
Tijdens hypnose sessies in therapie zal dat niet snel gebeuren, omdat juist die sessies er voor gemaakt zijn om je verder te helpen. Het heeft geen enkele zin je dingen te laten doen die meer voor de fun zijn dan therapeutisch. Want als je voor de fun hypnose wil doen dan ga je wel naar het theater.
Hypnose sessies kun je ook via MP3's beluisteren, rustgevende hypnose meditaties die je onbewuste brein suggesties geeft hoe je makkelijker kunt afvallen, of stress kunt los laten. Die MP3's zijn ook fijn wanneer je een slechte slaper bent. Omdat je al in die staat van trance gebracht bent en je lijf eraan herinnert hoe het in slaap kan komen.
Werkt hypnose altijd?
Ja, en nee. Wanneer je hypnose inzet als 'therapie vorm' gebeurt er altijd wel wat. Je kunt inderdaad heel veel bereiken met hypnose. Ook voor hypnose geldt; wil je de verandering maken die je wenst te maken, dan is de kans van slagen zeer groot. Soms is het nodig om door wat verschillende lagen heen te werken en dat is ook prima. Onbewust (daar heb je dat onbewuste brein weer) weet je heel goed wat passend is op het moment, wat je aankunt en wat goed voor je is.
Hypnose werkt omdat jij van een probleem af wil. Dan is de intentie er en dan gaat het ook zeker gebeuren.
Kun je afvallen met behulp van hypnose?
Zeker kun je afvallen met behulp van hypnose. Ook hier geldt weer, de intentie die je hebt is leidend. Natuurlijk is hypnose ook in dit geval geen toverspreuk, maar wel een stukje magie die je in jezelf hebt en kunt aanspreken. Je kunt terwijl je onder hypnose bent een maagband laten plaatsen. Dat heeft dezelfde uitwerking als een chirurgische maagband alleen met dit verschil dat je niet de gevolgen van een daadwerkelijk fysieke operatie ervaart. Dus wel de voordelen en niet de nadelen. Het is natuurlijk niet alleen het plaatsen van die virtuele maagband die er voor zorgt dat je minder gaat eten, er zijn meer zaken die een rol spelen. Dat komt allemaal aan bod tijdens een traject virtuele maagband.
Kan hypnose ook via een online programma?
Jazeker! Helemaal wanneer je zelf in je eigen tijd en eigen tempo bijvoorbeeld wil afvallen. Je hebt het besluit tot afvallen al genomen, dus die intentie is gezet en daarmee al een grote stap gemaakt. In een online programma ben je je eigen coach of therapeut. Het online programma wat via deze website aangeboden wordt biedt een uitgebreid werkboek, want ook wanneer je thuis zelf op je eigen moment en in je eigen tijd en tempo aan de gang gaat, is het verstandig om voor jezelf zo helder en duidelijk mogelijk te krijgen wat je exact en precies wilt. Daarvoor is het werkboek, voor de basis en de hypnose sessies in het programma, die je dus ontspannen thuis in je eigen omgeving comfortabel kunt beluisteren, zo vaak als je wilt, zorgen ervoor dat je onbewuste brein dat opneemt en doorvoert wat voor jou op dat moment belangrijk is.
Kortom, hypnose kan veel goeds voor je doen. Zeker wanneer je een steuntje in de rug kunt gebruiken bij al reeds genomen besluiten om bijvoorbeeld af te vallen.