De kracht van verbeelding

Net als de kracht van gedachten, waar ik het in een eerdere blog over had, speelt de kracht van verbeelding ook een grote rol. Begrijp me goed, het gaat niet over in het wilde weg dromen, heel hard wensen en op je gat blijven zitten. Net zo goed dat je in eerste instantie moeite moet doen om je gedachten bewust te worden geldt dat ook voor je verbeelding. Je verbeeldingskracht samen met gedachtenkracht zorgen ervoor hoe je de wereld in en om je heen ervaart. 

De kracht van verbeelding

Wanneer we ons niet bewust zijn van onze gedachten, dan nemen ze een loopje met ons. Dan gaat het in het wilde weg tekeer en de makkelijkste weg zijn gedachtes die fatalistisch zijn, die onze aandacht vestigen op het negatieve of er voor zorgen dat we de negatieve punten highlighten. Daarmee gaat onze verbeelding aan de haal en zie je de meest negatieve uitkomsten voor je geestesoog ontvouwen. Natuurlijk kan het zijn dat je referentiekaders een negatieve ervaring opvoeren. Een mooi voorbeeld, vind ik is het volgende. 


Een jaar of wat geleden zat ik met een stel andere vrouwen in een trein, een gezellig dagje uit. Omdat we elkaar niet zo heel vaak zien was het een gekakel van heb ik jou daar. Eén van de dames vertelde over een treinreis die ze eerder gemaakt had, daarbij vertelde ze in geuren en kleuren wat er allemaal niet goed gegaan was, en dat was veel. Vertraging, wachten, zelf zwaar geïrriteerd en in die stemming mensen aanspreken. Het verbaasde haar dat mensen zo chagrijnig op haar reageerden, want ze vond dat ze in haar recht stond om eens flink te klagen en uit te varen.  Nu was het geval dat ze nu ook weer een treinreis had geboekt en in dezelfde toon beschreef ze beeldend wat voor problemen ze nu verwachtte. En inderdaad, later sprak ik haar weer en alles wat ze vooraf vertelde was uitgekomen. Vertraging en wachten, de mensen niet vriendelijk. Het had ook nu weer haar hele stemming en humeur beïnvloed, dat is toch erg jammer want het had zo leuk kunnen zijn. Ware het niet dat ze de ervaring uit het verleden meegenomen had naar de ervaring die nog voor haar lag. 

Verbeeldingskracht

Bij financiële aankopen als beleggingen krijg je een waarschuwing mee; resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is een algemeen geaccepteerd gegeven. Hoe bijzonder is het dan dat we, als het op ervaringen aankomt, dit naast ons neerleggen en we klakkeloos uitgaan van wat eerder verkeerd ging of niet aan onze verwachtingen voldeed dat dat een garantie is hoe het een volgende keer ook zal verlopen. En ik begrijp het echt wel, ervaringen uit het verleden gebruiken we nu eenmaal als referentiekader, of het verstandig is is een andere vraag. 


De kracht van verbeelding en de kracht van je gedachten zou je kunnen beschouwen als zwaartekracht. Er wordt ook wel aan gerefereerd als de wet van aantrekking. In ieder geval kun je het zien als een magneet. Een magneet die direct en onmiddellijk naar je toehaalt waar je je aandacht op vestigt. Dat wordt het meest zichtbare, het meest voelbare, dat is de ervaring die de boventoon voert. Terwijl daar net onder juist de pareltjes kunnen liggen. Of wanneer je je gedachten meer en meer bewust wordt en je verbeelding daarin meer laat spreken zul je merken dat er meer en meer stukjes op hun plek vallen. Dat noemen ze ook wel synchroniciteit. Ineens vallen alle puzzelstukjes op hun plek en in elkaar. 

Wat je aandacht geeft, groeit

Nog zo'n slogan is; wat je aandacht geeft groeit. Het klopt allemaal, helemaal. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je dat laat groeien wat je wel wil in plaats van wat je niet wilt. Dat begint echt bij je gedachten. Want gedachten zorgen er ook voor hoe je je voelt. Dat samen is een heel sterke kracht. En als je vol overgave een gebeurtenis schetst waarin alles misgaat of niet gaat zoals je zou willen, dan heb je de aantrekkingskracht in werking gesteld. Gedachten, gevoelens en verbeelding = aantrekking = zwaartekracht. 


Het is dus van belang om je bewust te zijn van je gedachten. Zodat je ook je gevoelens kunt reguleren. In het blog over gedachtenkracht heb ik je al iets meegegeven wat je iedere dag zonder enige moeite zou kunnen doen. In dit blog geef ik je nog iets mee. Naast de zin; vandaag maak ik me niet boos en erger ik me niet, hou je jezelf voor;

Vandaag maak ik mij geen zorgen

Want zorgen maken dat kunnen wij mensen heel goed. De ervaringen uit het verleden projecteren we op de toekomst. Waarbij de nadruk ligt op wat niet ging zoals we graag gezien hadden dat het zou gaan. In plaats van dat we ons richten, onze aandacht richten op hoe we graag zouden zien dat iets gaat, waardoor we ons al veel beter gaan voelen en onze verbeelding daar mee aan de haal gaat. Want dan gaan we de mooie, leuke, verwonderende zaken ervaren. Een tip daarbij is wel; laat de uitkomst los. Laat het gewoon gaan. 

Pas op de plaats

Nu is het natuurlijk makkelijk praten. De theorie deugt wel, de praktijk kan weerbarstiger zijn. Dat merk ik zelf ook nog steeds zo hier en daar. Vandaag nog eigenlijk. Inmiddels weet ik wel dat, ook al raast er van alles door me heen, ik even een pas op de plaats moet maken. Als iets niet helder is doorvragen en als het dan nog niet helder is, nog maar eens vragen. En soms krijg je gewoon niet echt een antwoord. Gelukkig ben ik inmiddels wel zover dat ik er niet meer bovenop spring, het gekijf heb ik wel achter me gelaten. Natuurlijk is het mij ook niet vreemd dat dan toch allerlei scenario's door mijn hoofd gaan. Inmiddels weet ik dat ik dan al aan het invullen ben hoe iets zou kunnen gaan. Dan is aan mij de taak om daar zo snel mogelijk uit te stappen en maar gewoon af te wachten hoe zaken zich ontrollen. Die rust en kalmte zorgen er wel voor dat ik voor mezelf weet welke stappen ik dan wel of niet wil zetten. En verder, wacht ik rustig af hoe en of het zich gaat ontrollen. 


De kracht van verbeelding zetten we eigenlijk allemaal voornamelijk onbewust in. Omdat we de scenario's bedenken hoe iets zich zou kunnen ontrollen. In de meeste gevallen zijn dat de negatieve scenario's, het is zelden dat we uitgaan van iets positiefs. Dat is toch best bijzonder. We willen allemaal eigenlijk zo graag positieve uitkomsten, of iets bekrachtigends, en toch doen we dan het tegenovergestelde. 

Ook ik vandaag, vele mogelijke scenario's gingen voorbij, en ergens nog wel. Maar als ik eerlijk ben, ik weet niet hoe het ontrolt, misschien wel helemaal niet en dan heb ik mijn tijd en energie besteed aan iets wat niet relevant is. Goed beschouwd, hoe vaak doen we dat eigenlijk?